Wednesday, July 20, 2011

Gökova’yı Anlama Rehberi. Naçizane.


Rotamız Akyaka. Gökova körfezinin doğu ucu. 


Nedir? Ne değildir?
Biz birkaç arkadaştan duyduk, biraz internetten okuduk, fotoğraflara bakıp iç geçirdik. Geçen sene tepeden görüp aklımıza koymuştuk zaten, bu seneyi zor bekledik


Nerede Kalınır?
Daha küçük, daha keşfedilmiş, daha ücra zannediyordum. Değilmiş. Her yer apart, her yer otel, pansiyon. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmayıp çat kapı gitseniz bile mutlaka başınızı sokacak bir yer bulursunuz. Biz Yücelen Otel’de kaldık. Tavsiye ederdim, ne istediğinizi bilsem. Havuz da olsun, kahvaltı, akşam yemeği gözümü de doyursun, çocuğum da var, oyalansın isterim derseniz Akyaka için en başarılı tercih olabilir. Daha uygun oda kahvaltı sizi üzmeyecek bir sürü seçenek var ama.


Ne Yapılır?
Tekne turu. Biz yapmadık. İstediğimiz koylara arabayla gittik. Sedir Adası, Çınar koyu, Akbük Koyu, Lacivert Koy, İncekum durakları. Sabah on akşam altı. 25 ya da 30 lira.
Azmak tekne turu. Azmak dediğin bu topraklarda heryerde karşına çıkan buz gibi bir çay. İlginç bir şekilde insanı(beni) Akyaka denizinden daha çok heyecanlandırıyor. Tur adam başı 4 lira, yaklaşık 1 saat sürüyor. Akvaryum denen yerde yüzme molası. Cesareti olan(Erman) 8 metre derinlikteki bu suda yüzüp, balıklara bakıp heyecan yapıyor.
Bunu yapamayan(Funda) kaynağa gidildiğinde önce ayaklarını sokup, sonra dayanamayıp bırakıyor kendini buz gibi suya.
Azmak turu Akyaka’nın en yapılası aktivitesi olabilir.
Kitesurf. Deniz yüzmek için muhteşem değil çünkü az ya da çok ama sürekli dalgalı. Minimum 4 günlük kitesurf kursları var. Su sporları sevenler için eğlenceli olabilir. 


Civarda Ne Var?
Siz de bir yerde sakin sakin oturamayıp, sürekli civarda ne var acaba huzursuzluğu yaşıyorsanız 2 önerim var.
Akyaka denizi  dalgalı ve biraz bulanık olduğu için her zaman çok keyifli değil. Ama civarda çok güzel koylar var.
Çınar Koyu. Akyaka’ya 5 km uzakta. Küçük, çakıllı, tertemiz cam gibi bir deniz. Arabaları yola bırakıp, aşağı yürüyorsunuz. Yüzülesi koylardan biri. Yemek için bir tane mekan var. 




Akbük Koyu. Akyaka’ya 30 km uzaklıkta. Gidiş yolu başka güzel, kendisi başka güzel. Çınar’dan daha büyük, bembeyaz çakıl, berrak bir deniz. Haftasonu gitmemize rağmen yeterince sakindi. Konaklama bir tane pansiyon var sadece. Çadırda kalırım diyenler için çadır kampı alternatifi var. Buraya uğramadan Ankara’ya dönsek tatil eksik kalırdı. “Mutlaka gidip denize girilesi” 1 numara.



Ne Yenir?
Akşam yemekleri rakı balık. Kaçınılmaz. Çeşit çeşit meze, deniz ürünü bulmak kolay.
Yöresel yemek aramak beyhude bir çaba.
Ama balıktan sıkılan, yemek istemeyen otçul bünyelere ısrarcı olduğum bir önerim var.
Kırmızı Mutfak. Anne, baba, kızçocuğu işletmesi. Menu yok. Mutfağa giriyorsunuz, önünüzde sizi delirtecek kadar çok zeytinyağlı çeşidi. Ne isterseniz tabağınız da o. Ortaya bir tabak geliyor, 2 ya da 3 kişilik. Sonra sizden mutlusu yok işte. İlla et diyenlere Arnavut ciğeri de var, ızgaralar da var.
Burası da “mutlaka gidip yenilesi”lerin 1 numarası.


Gece?
Gece hayatı gibi bir şey var sanırım. Canlı müzik yapan mekanlar, dım tıs dım tıs mekanlar da var. Yok istemem diyene çarşı var. Hediyelik eşya, takı ne isterseniz. Başka bir şey isterim diyen, iskeleye gitsin, dünyanın en misafirperver kaptanları var. İsterseniz bir güzel sofra kurarlar, isterseniz sadece kahve yaparlar. Muhabbet de hepsinden güzel. Kesin adres istiyorsanız teknenin adı Gökovalı 5. Kaptanın adı Süleyman. 


Siz istemedikten sonra, buralarda sıkılıp mutsuz olmanıza imkan yok gibi. 


12 comments:

  1. bu yıl okuduğum en güzel tatil postu, hatta serisi :) güzel yazılar, faydalı bilgiler, imrenilesi tatil rotaları, teşekkürler...

    ReplyDelete
  2. O zaman seneye rota Gökova olsun:))

    ReplyDelete
  3. @Kurbağa Prensesler pek motive pek güzel bir yorum, çok teşekkürler!

    @Chilek Bak Gökova olur:)

    ReplyDelete
  4. denize girmeyi hiç bukdr istememiştim şuan :( ah ankara ahh ne vardı bir denizin olsaydı ?

    ReplyDelete
  5. FUNGOÇ yevrum,
    ÇOH güzel bir tanıtım Sana plaket versinler, şilt milt birşey versinler Böyle güzel tanıttığın için Biz Akyaka'ya Ekincik cennetinden sonra uğradığımız için girdiğimiz gibi çıkmıştık o kalabadan Ama sen anlatınca gitsek mi ki dedim O kadarını söylüuorumm ÖperimMk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Versinler Müge, ben de okudum tekrar güzel yazmışım valla:P Ne eksik, ne fazla:))
      Tekrar gidip Akbükü, Çınar'ı da görürsünüz işallah:)

      Delete
  6. şu şezlongla uzandıgınız, çesme altınkumun çakıllı versiyonu kıvamındaki yerin tam olarak adını istiyorum bu biiiir:)
    sonra düşündüm de, sen gezi blogu olarak hayatına devam etki gezesi olmayan adamın bile gezesi, kendini ordan oraya atası gelsin, bu ikiiiii.
    sudan çıkmış balık hallerini yerim ulan! bu da üç:)
    kesin gidiyorum gökovaya, karar verilmiştir an itibariyle. otel icin de senden tavsiyelerini dinliycem yemekte:) resmen tatilim geldi şu an yaaa ^.^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tatili gelmek kadar güzel bi gelmek yok su hayatta minikcim:)
      Anlatcam sana hepsini bir bir, sen merak etme:)

      Delete
  7. şimdi bu bilgileri worde copy-paste yapıp,çıktısını alıyorum,seni de tatil hurisi ilan ediyorum,çok sağol Fındaa :))

    ReplyDelete
  8. harikaydı...
    içim gitti
    şimdi gökova niyetine bir duşamı girip çıksam buz gibii

    sevgiler

    ReplyDelete
  9. Beni Minikkus'tan buraya yonlendiler, dogru gelmisim sanirim;)
    Funda ya, oyle tatli dinledim ki anlatimini (tabi ki senin sesinden hayal ettim;)) hadi siz 1 yili zor etmissiniz gitmek icin. Ben simdi, ulkemin boyle yerlerine ne zaman gidebilecegimi bilmeyerek, dudagimi bukup bakakaldim:( Hala umudum var; o buz gibi suya girecek ayaklarim ve Kirmizi Mutfak'ta doyacak karnim;)

    ReplyDelete
  10. D.N
    70 yaşında değilseniz çok sıkıcı da olabilir

    ReplyDelete